Американското потребителско доверие е намаляло в началото на 2023 година спрямо края на миналата година на фона на инфлацията и все по-големите опасения за рецесия, предаде Асошиейтед прес.
Индексът на потребителското доверие се е свил до все още оптимистичните 107,1 пункта през януари, което е спад спрямо декемврийските 109 пункта, съобщи днес "Конфърънс борд" (Conference Board). Стойността на индекса през последния месец на 2022 г. е била най-високата от април.
Индексът за настоящата ситуация на групата за бизнес проучвания, който измерва оценката на потребителите за настоящите бизнес условия и за пазара на труда, е нараснал до 150,9 пункта спрямо 147,4 пункта. Анкетираните продължават да демонстрират оптимизма си за стабилността на доходите си и по-широкия пазар на труда в САЩ. Той е останал стабилен въпреки опитите на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да "охлади" икономиката и последователните повишения на лихвата. 
Индексът за очакванията на "Конфърънс борд" - мярка за шестмесечните очаквания на потребителите за доходите им, условията за бизнес и пазара на труда - е намалял до 77,8 пункта през януари от 83,4 пункта през декември. Стойност под 80 пункта често е сигнал за рецесия през идната година, отбелязва "Конфърънс борд".