Великобритания обяви днес налагането на санкции на две компании и две физически лица за доставки на авиационно гориво, използвано от военновъздушните сили на Мианма при бомбардировки на жителите на азиатската страна, предаде Ройтерс.
Британските санкции са съгласувани със сходни мерки от страна на САЩ, Канада и Австралия, а обявяването им съвпадат с втората годишнина от военния преврат в Мианма, отбелязва агенцията.
"Нашите санкции са прецизно насочени за постигане на оптимален резултат чрез ограничаване на достъпа на военните до финансови ресурси, гориво, оръжия и оборудване", отбеляза в изявление британският външен министър Джеймс Клевърли.
"Хунтата трябва да отговаря за жестоките репресии, наложени на опозицията, за тероризиращите въздушни нападения и за осъдителното нарушаване на правата на човека", добави той.
Санкционираните са тясно свързани с енергийната компания "Ейша сън" (Asia Sun), участваща в доставките на авиационно гориво за армията на Мианма, уточнява Ройтерс.
Активите на фирмите и лицата, на които са наложени санкции, ще бъдат замразени, което ще предотврати бизнес отношенията им с британски граждани и компании. Наложена е и забрана за влизане във Великобритания на двамата души, които са санкционирани, каза правителството.   
До момента Великобритания е наложила санкции на 18 души и на 30 дружества от Мианма, откакто военните свалиха правителството в страната, сочат данни на външното министерство.