Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна днес с палестинския президент Махмуд Абас и изрази съпричастност във връзка със смъртта на цивилни палестинци при стълкновения с израелските сили, съобщиха световните агенции.
"Позволете ми да започна, като ви поднеса съболезнованията си и като изразя скръбта си за смъртта на невинни палестински цивилни, изгубили живота си в ескалацията на насилието през изтеклата година", заяви Блинкън в централата на палестинската автономна власт в Рамала.
Израелско-палестинското насилие отне живота на 235 души през 2022 г., от които близо 90 процента са палестинци, показва преброяване на Франс прес, направено въз основа на официални данни на израелските и палестинските власти.
В някои случаи Израел е признавал, че неговите сили са убили по погрешка цивилни по време на операции, определени като "антитерористични".
"Както палестинците, така и израелците изпитват все по-силно чувство на несигурност, все по-голям страх", добави Блинкън. Той добави, че е необходимо да се спре насилието и да се намали напрежението.
Сред проблемите той изтъкна разширяването и узаконяването на израелските селища на окупирания от Израел Западен бряг.