Актуални проблеми и задачи, свързани с осигуряването на обществения ред и сигурност, организирането на предстоящия парламентарен вот, интеграцията на бежанците, превенцията срещу употребата на алкохол и опиати сред непълнолетните и безстопанствените животни по пътищата, са били обсъдени днес на среща при областния управител на Кюстендил Александър Пандурски. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.
На срещата са присъствали представители на местната власт от деветте общини в областта, органите на МВР и Областната управа. Коментирано е било как да бъдат оптимизирани взаимодействието и общата работа. Имаме набелязани конкретни мерки, те ще бъдат уточнени от експертите от определените звена, което ще се случи на следващи такива регулярни срещи, каза за БТА областният управител. Той посочи още, че целта е отделните структури, отдели и дирекции да обменят помежду си информация регулярно, за да може да се търси бързо и ефективно решение на проблемите.
"Имаме добре подготвени екипи, които са и с опит, и с необходимите познания по отношение на изборния процес. Разчитаме на тях, защото общата ни задача е организирането и провеждането на изборния процес в областта да премине спокойно и безпроблемно", коментира още Пандурски. 
По време на срещата областният управител е призовал институциите да следят и контролират още по-строго дейността на нощните заведения и при нарушения да налагат по-сериозни мерки и санкции.
Кметове на населени места в областта са споделили за проблеми с опазването на селскостопанското имущество. Те са посочили, че има много сигнали за безстопанствени животни, които излизат внезапно на улицата и създават предпоставки за пътни произшествия.Обсъден е бил и въпросът с бежанците и хуманитарната помощ. Областният управител е отбелязал, че ще се търсят начини и за приобщаването на трудоспособни украински бежанци към пазара на труда. 
По време на срещата от Областната дирекция на полицията са отчели, че криминогенната обстановка в региона е спокойна - няма тежки престъпления, а притеснението е по-скоро в посока употребата на упойващи вещества от непълнолетните.