България е сред шестте страни в ЕС, които имат най-висок дял на нехармонизирано законодателство с Общностните регламенти и директиви. Това се посочва в годишния обзор на Европейската комисия на тема "Общ пазар", посветен на 30-годишнината от съществуването на единния пазар. Към края на 2022 г. страната ни не е транспонирала в законодателството 2,2 на сто от нормативните документи, които за които е поела ангажимент. Спрямо предишния доклад увеличението на този дял за страната ни е с 0,6 процентни пункта.
Средният дял за ЕС по този показател е 1,6 на сто при заложени в регламента за единния пазар допустими 0,5 на сто.
Към текущия момент страната ни не е изпълнила транспонирането на 22 директиви (спрямо 16 в предишния доклад), като шест от тях са в областта на финансовите услуги, а други четири са свързани с енергетиката. Една от споменатите 22 директиви не е приложена в националното законодателство повече от 2 години и касае промяната на текстовете,  засягащи генно модифицираните организми.
Страната ни е трета в ЕС по показателя за некоректно транспонирани директиви, като този дял е 2,1 от всички документи. Средният дял за ЕС по този показател е 1,3 на сто, при изисквания за не повече от 0,5 на сто.
От ЕК посочват, че в страната ни е обект на 38 наказателни процедури, но все още сме под средното ниво за ЕС. Отворените производства срещу страната ни през 2022 г. отбелязват първи спад от 2018 г. насам.
По отношение на забавени плащания между фирмите страната ни е под средното за ЕС, като у нас обикновено плащания се забавят с около 15 дни над законоустановения срок, докато в ЕС този дял е 15,7 на сто средно. 
В България процедурата по несъстоятелност отнема средно по 3,3 години, докато в страните от единния пазар е 2 години.
При обществените поръчки се наблюдава, че 84 от тях се печелят от участника, предложил най-ниската цена при средно за страните в единния пазар от 64 на сто. У нас 34 от процедурите по Закона за обществените поръчки са разделени на лотови при средно 31 за страните от ЕС.
Времето за определяне на изпълнител на дадена обществена поръчка е 120 дни при средно 99 в ЕС.
У нас по данни на ЕК всяка трета поръчка, или 32 на сто от всички, се печелят в състезания, където има само един наддавач/участник при средно от 25 за ЕС. За 25 процента от поръчките процедурите приключват без избран изпълнител при средно 6 на сто в ЕС.
Направените инвестиции от компании за рисков капитал в България възлизат на 0,04 от БВП, а в целия ЕС този дял е 12 пъти по-висок или 0,48 на сто от БВП. Фондовете за рискова капитал обикновено влагат средства в стартиращи компании, предлагащи иновативни продукти с шанс за широка пазарна реализация.
В годишния доклад за единния пазар и в информационното табло за единния пазар се оценява в ретроспекция ползата от единния пазар за засилването на търговията между държавите членки. В таблото се съдържат данни за засилените търговски взаимоотношения след пандемията от КОВИД-19: през юни 2022 г. делът на вътрешната търговия в ЕС е бил 60 на сто от общата.
В информационното табло се посочва, че прилагането на регламентиращите единния пазар норми се е подобрило: свидетелство за това е по-малкият през 2021 г., за първи път от 4 години насам, брой възбудени срещу държавите членки производства за установяване на неизпълнение на задължения.