Босна и Херцеговина е третата страна в Европа по корупция, а пред нея са само Украйна и Русия, съобщава сараевският вестник "Девни аваз".  По отношение на Индекса за възприятие на корупцията (CPI) и според резултатите за 2022 г. Босна и Херцеговина с резултат 34 по скала от 0 до 100 се нарежда на най-ниското място в региона и на трето място в Европа. Единствено Русия и Украйна, които са във война, са с по-лош резултат. Това бе подчертано днес на пресконференция в Сараево, на която  бяха представени резултатите от глобалния Индекс за възприятие на корупцията за 2022 г. от председателя на борда на директорите на "Трансперънси Интернешънъл" в Босна и Херцеговина  (TIBiH) Сърджан Благовчанин и Ивана Корайлич, изпълнителен  директор на тази организация.
Босна и Херцеговина  отбелязва най-лошата тенденция от всички съседни страни, което е най-добре илюстрирано от примера на Косово, което от 2012 г. до 2022 г. напредна от резултат от 34 до 41 индексни точки, докато през същите десет години Босна и Херцеговина падна от 45 на 34 пункта, което е следствие от наличието на организирана престъпност, влошаването на върховенството на закона и лошата съдебна система.
Лидерите на TIBiH предупреждават, че настоящата ситуация в страната изисква спешни действия за спиране на по-нататъшното опустошаване на институционалната рамка на държавата, без което е невъзможно да се очаква началото на важни реформаторски процеси, което се очаква след предоставяне на страната на статут на кандидат за членство в Европейския съюз.  В глобалния доклад бе особено подчертана катастрофалната ситуация на  съдебната система в страната и най-вече в прокуратурата, за която се посочва, че има сериозни съмнения относно способността й да преследва корупция, а самият избор на главен прокурор на Босна и Херцеговина  е оценен като проблематичен и компрометиран.