Районният съд в Хасково правораздава в условията на тежка кадрова необезпеченост. Това съобщи на брифинг след днешното Общо събрание на институцията административният й ръководител Пламен Георгиев.
От 11 магистрати по щат в момента са заети едва седем съдийски места, но поради продължителни болнични на колега реално работят шестима, поясни Георгиев. В същото време броят на делата през изминалата 2022 година е нараснал спрямо предходната година, като ръст бележат гражданските дела, посочи той.
Така на съдия месечно се падат 53 дела. Общият брой на решените през изтеклата година от всеки магистрат дела е 590 при над 600 постъпили, добави Георгиев. Това е както професионално, така и човешко изпитание, коментира той. Въпреки това, според статистиката приключилите в тримесечен срок дела са 88 процента от общо постъпилите. По думите на Георгиев институционалният контрол, който е пряко обвързан с ефективността, е показал нейното високо ниво.
Най-чести сред наказателните дела през 2022 година са били за употреба на алкохол или наркотици от водачи на превозни средства, сочи изнесената статистика.