24 предложения за членове на Централната избирателна комисия са постъпили в деловодството на Народното събрание до 18.00 часа днес.

Номинациите са от народни представители, парламентарни групи, както и от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени. Днес изтече и крайният срок за тези предложения.

НДСВ предлага Иванка Атанасова Грозева. Коалиция от партии "Синята коалиция" предлага Ивайло Кирилов Ивков.

ДПС – Севинч Османова Солакова за секретар, за членове - Ерхан Юксел Чаушев, Метин Мехмедов Сюлейманов.

ГЕРБ предлагат Маргарита Иванова Златарева за член на ЦИК и за председател. За членове номинират Емануил Христов Христов, Йорданка Цвяткова Ганчева, Мария Христова Бойкинова, Румен Лилянов Цачев, Георги Славчев Баханов и Цветозар Томов Томов - номиниран от 8 неправителствени организации.

От името на ПГ на "Атака" Павел Шопов предлага за заместник-председател на ЦИК Мария Веселинова Мусорлиева и за член Владимир Георгиев Пенев.

Мая Манолова, Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Спас Панчев, Деница Караджова, Петър Курумбашев, Александър Паунов от името на ПГ на Коалиция за България предлагат за председател на ЦИК Ивилина Вергинова Алексиева, предложена от Института за модерна политика и подкрепена от още 14 неправителствени организации. За членове – Александър Андреев Андреев, Камелия Стоянова Нейкова, предложена от Професионално сдружение на държавните служители, Фондация "Обща кауза" и от Сдружение "Нова алтернатива", Росица Борисова Матева, Румяна Кирилова Сидерова, Таня Анчева Цанева.

Народният представител от Коалиция за България Жельо Бойчев предлага Таня Андонова Дишлиева, Таско Ерменков от Коалиция за България номинира Цветан Александров Милев, колегата му Георги Свиленски предлага за член на комисията Ясен Георгиев Стоев, а Дора Янкова от Коалиция за България номинира Иван Милков Гавазов.

От парламента съобщиха, че Комисията по правни въпроси ще изслуша номинираните на 17 март.