На основание чл.24, ал.1 от Закона за достъп до обществена информация, кметът на община Поморие Иван Алексиев поиска от Министерството на транспорта и съобщенията да му бъде предоставен договорът, както и всички допълнителни споразумения, сключени между Република България и "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" във връзка с концесията на гражданските летища на Бургас и Варна. Това съобщиха от пресслужбата на местната администрация в Поморие. Припомняме, че решението да се изиска тази информация бе взето на обща среща, която Алексиев проведе с представители на най-големите регионални браншови организации в туристическия сектор.
"Това е част от конкретните действия, предприети с цел преразглеждане на концесията на Летище Бургас, евентуално предоговаряне на условията и осигуряване целогодишна натовареност на аеропорта с пътнически полети", посочи тогава кметът Алексиев. Общото искане и на туристическия бранш е аерогарата да обслужва по-голям брой полети в началото и края на сезон - април, май и октомври, ноември, както и през зимните месеци.
Темата за концесионния договор на бургаското летище беше разгледана и при среща между поморийския кмет и колегата му в Бургас Димитър Николов. След нея от местната структура на ГЕРБ в Бургас пък изразиха становище, според което бившата авиобаза в Равнец трябва да бъде развита в най-кратки срокове като се предвиди пистите да поемат и граждански полети наред с карго плановете за развитие на съвсем нова индустриална зона. Именно това, отчетоха представители на партията, ще създаде конкуренти условия, които според Алексиев към момента липсват.
След поредица от среща между местната власт и представители на фирмата концесионер от "Фрапорт" се ангажираха да организират среща с представители на различни авиокомпании, която трябва да се проведе преди началото на летния сезон тази година. През септември 2022 г. правителството прие отправеното от концесионера "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" мотивирано предложение за изменение на договора за концесия на летищата в Бургас и Варна, с което срокът на концесията се удължава с 5 години - до 10 ноември 2046 година.
В договора е включено задължението за реализиране на допълнителни инвестиции в общ размер на 10 милиона евро в обектите на концесията. По този начин инвестициите, които концесионерът ще направи възлизат на 413 млн. евро, съобщиха след правителственото решение от дружеството.