Висшият съдебен съвет (ВСС) наложи дисциплинарно наказание на колегата си Камен Ситнилски като го освободи от длъжността му в кадровия орган. Това се случва за първи път в историята на Съвета.
Причината за санкцията са изтекли в медиите записи на разговори между прокурори, направени със законни СРС-та. От тях става ясно, че съществуват уговорки да бъде избаран Ситнилски за член на ВСС през 2012 г.  Производството срещу него започна миналата година. През юли Етичната комисия на Висшия съдебен съвет реши, че Камен Ситнилски заслужава наказание и случаят беше даден на дисциплинарна комисия.

След повече от два часа обсъждания и след изслушването на Ситнилски, кадровиците преминаха към гласуване. За освобождаването на Ситнилски бяха 16 от членовете на ВСС, което е 2/3 от състава, а по закон те трябва да са с един повече от това, т.е 17. За да излязат от тази ситуация кадровиците възприеха, че за да вземат решението за освобождаването на бившия зам.главен прокурор от редиците си, ще им трябва обикновено мнозинство или повече от 13 души. Петима от кадровиците бяха против уволнението, а 3-ма се въздържаха.

Ситнилски е категоричен, че решението е незаконно и затова ще го обжалва.

Вчера срещу Камен Ситнилски бе образувано и второ дисциплинарно производство заради интервю на настоящия зам.главен обвинител Ася Петрова, която твърди, че когато е била прокурор в Шумен и е наблюдавала делото "Килърите", върху нея е упражнен натиск от Ситнилски.