Германският канцлер Олаф Шолц обяви ново, разширено партньорство в областта на суровините с Чили по време на обиколка в Южна Америка, която Берлин се надява, че ще помогне за осигуряването на по-голям достъп до важни минерали, които са от ключово значение за прехода към зелена икономика, съобщи Ройтерс.
Най-голямата европейска икономика изостава в надпреварата за критични минерали, отчасти поради неприязън към минното дело, както и на вярата в отворения пазар, твърдят  германските правителствени служители.
Това е довело Берлин да разчита на Китай, който е инвестирал в минния сектор в богатата на ресурси Южна Америка и в преработката на суровини.
Сега обаче нарастващото търсене на важни минерали и геополитическите опасения предизвикват стремеж към по-добро осигуряване и диверсификация на доставките, например чрез споразумения за добив, дялове в мините или евентуално създаване на собствени германски преработвателни мощности.
Германия, със своята мощна автомобилна индустрия, е особено заинтересована от осигуряване на повече литий, ултралекият метал, който е ключов за производството на батерии за електрически превозни средства. Аржентина и Чили се намират на върха на южноамериканския "литиев триъгълник", в който се намират най-големите залежи на ултралекия метал.
Новото германско-чилийско споразумение, което замества продължило десетилетия партньорство, има за цел да засили сътрудничеството в областта например чрез ежегоден двустранен форум и държавни инструменти за насърчаване на търговията, като например инвестиционни гаранции.
Предвид екологичните, трудовите и социалните проблеми, свързани с минното дело - които предизвикват гняв и осуетяват проекти в сектора - високите стандарти на Германия я превръщат в идеален партньор, каза Шолц.
"Искаме да помогнем на Чили по пътя към устойчив минен сектор“,  заяви Шолц на пресконференция с чилийския си колега в Сантяго по време на втория етап от обиколката си.
Германският канцлер заяви, че добивът на полезни изкопаеми е важен за  страните на произхода им.
"Съществува този израз - екстрактивизъм - че всичко е просто извлечено от земята. Но това не е нещо добро, когато това е всичко, което се случва", каза Шолц. "Въпросът е: не можем ли да гарантираме, че първият кръг от преработка, който създава стотици, ако не и хиляди работни места, може да се осъществи в страните (източници)? Това също би спестило много транспорт."
Боливийско-германското съвместно предприятие за литий, подписано през 2018 г., се разпадна две години по-късно на фона на вътрешни политически сътресения, припомня Ройтерс.