Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна днес на посещение в Кайро, предаде Франс прес.
Египетската столица е първата спирка на Блинкън от близкоизточната му обиколка, в рамките на която са предвидени също визити в Йерусалим и Рамала утре и във вторник.
В Египет държавният секретар ще се срещне с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и с неговия външен министър Самех Шукри.
Очаква се разговорите да се фокусират върху нарастващото напрежение между Израел и палестинците, отбелязва Франс прес. Кайро исторически играе ролята на посредник между двете страни в израелско-палестинския конфликт.
Блинкън, чиято визита в Египет бе планирана отдавна, посещава Кайро в момент, в който ситуацията в сферата на сигурността в региона рязко се влоши. При атаки в Източен Йерусалим в петък и вчера бяха убити седмина израелци и двама бяха ранени. Освен това в петък израелската армия бомбардира ивицата Газа в отговор на изстрелване на ракети от територията на палестинския анклав по територията на Израел. В четвъртък пък при операция на израелските сили в град Дженин на Западния бряг бяха убити деветима палестинци.