Десетки жители на Пазарджик се включиха в кампанията за разделно събиране на текстилни изделия. Тя се организира за първи път в града по инициатива на Общината, БЧК, "Била" и фирма "Рисайкъл нау".
В рамките на няколко часа специално разположеният товарен камион бе препълнен с текстил, който хората вече не използват.
Пред репортер на БТА жители на Пазарджик разказаха, че подкрепят кампанията не само защото има екологична насоченост, но и заради благотворителната цел. По думите им подобни инициативи трябва да се провеждат по-често.
Както БТА информира, в Пазарджик вече има 13 специализирани контейнера за текстил, разположени на възлови места в жилищните квартали.
За всеки разделно събран килограм се генерира парично дарение за Фонда за бедствия, аварии и кризи към БЧК за закупуване на продукти от първа необходимост за различни каузи, а също така се поддържа и кризисен резерв към Фонда за бедствия, аварии и кризи към БЧК.
Текстилните изделия минават през предприятия за ръчно сортиране на всеки един артикул, след което годният за употреба по първоначално предназначение текстил се връща обратно в икономиката и с нея се осигурява достъп до облекло и домашен текстил за хората в страни, където населението трудно може да си позволи закупуване на нови текстилни изделия, а негодният за директна употреба, но незамърсен текстил, се транспортира към фабрики, за да се рециклира в други продукти.