Избирателните секции в Тунис отвориха за втория тур на парламентарните избори, предаде Ройтерс.
На първия тур миналия месец беше отчетена избирателна активност от едва 11%. Критиците на президента заявиха, че този резултат е подкопал твърденията му, че обществеността в страната подкрепя инициираната от него радикална политическа промяна.
Тъй като политическите партии бойкотират вота, повечето кандидати са независими и вниманието вероятно ще се съсредоточи върху това дали ще има по-голямо участие, отколкото през декември.
Президентът Каис Саид въведе президентска система на управление в страната, след като разпусна предишния парламент през 2021 г. и пое широк контрол върху държавата. Критиците на Саид го обвиняват, че се опитва да разтури демократичната система, въведена след революцията в Тунис през 2011 година.
Президентът твърди, че действията му са били законни и необходими да спасят Тунис от години на икономическа стагнация и политически кризи и той обвинява критиците си в предателство, като призовава за действия срещу тях.
Задълбочаващата се икономическа криза, която доведе до недостиг на някои храни и лекарства и накара правителството да потърси международен спасителен заем, допринесе за широко разпространеното в страната разочарование от политиката.
След вота през декември държавната телевизия засили своя фокус върху втория тур на изборите, включително чрез излъчването на дебати между кандидатите. Опозицията заяви, че това е част от усилията на държавата за повишаване на избирателната активност.