На египетското пристанище Сафага са пристигнали 63 000 тона руска пшеница, съобщи Управлението на пристанищата на Червено море, цитирано от в. "Ал Ахрам". 
През втората половина на 2022 година Русия е най-големият доставчик за Египет, който от своя страна е вторият най-голям купувач на руско зърно, сочат данни на руското посолство в Кайро.
Египет, който е един от най-големите вносители на пшеница в света, продължава да купува зърно от Русия и Украйна, които преди руската инвазия задоволяваха осемдесет процента от нуждите му. Вносът от Украйна обаче е паднал с малко над седемдесет процента през 2022 година, достигайки 918 000 тона, информира изданието "Аш Шарк бизнес". За сравнение вносът от Русия е намалял с около един процент, достигайки 5,7 милиона тона. 
Северноафриканската страна, която потребява приблизително осемнадесет милиона тона пшеница годишно, внася около 12 милиона тона. Правителството се стреми да насърчи местното производство, като увеличи с 42 процента изкупната цена за новия сезон, който започва в началото на април.