Бившият президент на Гана Джон Драмани Махама призова за план "Маршал" за Африка, който да осигури икономическа помощ за възстановяване на фискалната инфраструктура на континента, предаде за БТА ганайската новинарска агенция ГНА.
Той също така приветства програмата "Глобален портал" на Европейския съюз, с която се цели събирането на 300 милиарда евро през следващите седем години за инфраструктура в Африка и останалата част от развиващия се свят.
Вчера Махама изнесе лекция в "Чатъм хаус" (Chatham House) във Великобритания на тема: "Стратегическите приоритети и глобалната роля на Африка".
В лекцията, наред с други въпроси, бяха обсъдени перспективите за икономическо възстановяване и растеж на африканския континент в светлината на неотдавнашната дългова криза, която принуди африканските държави, включително Гана, да търсят облекчаване на дълговете си съгласно общата рамка на Г-20.
Бившият президент призова също за възстановяване и удължаване на срока на действие на Инициативата за спиране на обслужването на дълга (DSSI), за да се осигури на африканските държави известна финансова почивка.
Според него разширяването на Общата рамка за облекчаване на дълга отвъд DSSI ще помогне на африканските държави да получат достъп до инструменти и механизми за преструктуриране на дълга.
Той заяви, че ако Африка иска да оцелее и да бъде източник на надежда за останалата част от света, то тя, като императив, трябва бързо да използва предимствата, които има, за да осигури приобщаващ растеж за своите граждани.
Махама каза, че континентът, който може да се похвали с най-голямата в света зона за свободна търговия с пазар от над един милиард души, е на път да прокара нов път на развитие. Той заяви, че споразумението за Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA), в което участват 55 държави с общ БВП от над 3,4 трилиона щатски долара, предоставя възможности за споделен растеж и просперитет за Африка и останалия свят.
На 3 април 1948 г. американският президент Хари Труман подписва Закона за икономическо възстановяване от 1948 г., станал известен като плана "Маршал", тъй като това е името на държавния секретар Джордж Маршал, който през 1947 г. предлага САЩ да предоставят икономическа помощ за възстановяване на икономическата инфраструктура на следвоенна Европа. След края на Втората световна война през 1945 г. Европа е в руини, градовете ѝ са разрушени, икономиките ѝ са опустошени, а населението ѝ е изправено пред глад.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с ганайската агенция ГНА.)