От снощи във всички градове на Хърватия гражданите могат безплатно да посещават музеите, да разглеждат експозициите и да участват в подготвените специални програми. 18-ото издание на „Нощта на музеите“, която се проведе за първи път през 2005 г. в няколко музея в Загреб, през последните години се превърна в най-важната културна проява на хърватските музеи в цялата страна, а тази година в нея участват 184 музея и други институции с около 450 програми, 100 изложби, 43 творчески работилници, 31 музикални програми, 31 лекции и 16 прожекции на документални филми.
Мотото на културното събитие тази година е „Музеите са важни!“ и акцентира върху важната роля на музеите в общността, върху добрите и положителни музейни практики, сътрудничеството и обмяната на знания, развитие на партньорствата между културните институции, развитие на музеите и увеличаване на музейната публика.
В Загреб е осигурен безплатен транспорт с така наречения „музеен трамвай“, както и с микробуси по маршрута Музей „Мимара“ – Горен град и специална линия от площад „Мажуранич“, където се намира Етнографския музей, до Музея на съвременното изкуство.
На ремонтирания първи етаж на пострадалия в земетресението Археологически музей в столицата са представени изложбите „Лобор – ранносредновековен център на властта, 20 години археологически проучвания“ и постерната изложба „Историята на ковчега на Хана“ по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Тъй като постоянната експозиция не може да бъде разгледана поради продължаващия на другите етажи ремонт, е организирана виртуална разходка.
Музеят на град Загреб предлага две актуални изложби – „Загреб земетресение. Ало, 193“ и „Иван Щандл – загребски фотограф“, обиколки с екскурзовод и творчески работилници за деца.
Галерия „Кловичеви двори“ представя колекцията картини и малка пластика, притежание на покойния епископ Кокша, а под надслов „В чест на музея“ излага част от своя фонд и организира работилници по стъклопис.
Голям интерес сред жителите на Загреб предизвикват още две прояви – Хърватският държавен архив представя началото на поп културата в Хърватия с изложба на филмови плакати, фотографии и списания, както и прожекция на филма „Мартин в облаците“, където пее легендарния за хърватската публика естраден певец Иво Робич (получил европейско признание с песента „Мистър Морген“). По повод 100-годишнината от неговото рождение ще бъде изложена и част от неговото наследство – грамофонни плочи и други експонати. А Техническият музей „Никола Тесла“ ще посрещне посетителите със своята постоянна експозиция на първия етаж – история на пожарната служба в град Загреб, преобразуване на енергия, транспортни средства, информационен център за радиоактивни отпадъци и др.