Въоръжен палестинец днес откри огън в Източен Йерусалим и рани най-малко двама души, предаде Асошиейтед прес като се позова на съобщение на израелски медици.
Агенцията отбелязва, че това става по-малко от ден след като друг нападател уби седем души пред синагога в града в най-смъртоносната атака от 2008 г. насам.
При стрелбата в палестинския квартал Силван в Източен Йерусалим, близо до историческия Стар град на Йерусалим, са били ранени баща и син на 47 и 23 години, съобщиха медиците. И двамата са в пълно съзнание и в умерено до тежко състояние в болницата, допълниха те.
Полицията съобщи, че е стреляла срещу нападателя и го е ранила. Той е бил транспортиран в болница. Не се дава повече информация за състоянието му.
Властите са отцепили мястото на нападението. В района има автомобили на бърза помощ и на силите за сигурност, а във въздуха кръжат хеликоптери.
Днешните събития, само ден преди държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да пристигне в региона, повишиха вероятността от още по-голямо засилване на конфликта през един от най-кървавите месеци в Израел и окупирания Западен бряг от няколко години насам.
Вчера въоръжен палестинец уби най-малко седем души, включително 70-годишна жена, в еврейско селище с многобройно ултраортодоксално население в Източен Йерусалим - район, завладян от Израел през 1967 г. и по-късно анексиран с ход, който не е международно признат.
Нападенията представляват ключово важен тест за новото крайнодясно правителство на Израел, посочва АП.
Министърът на вътрешната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир се представя като блюстител на реда и привлича медийното внимание с обещанията си да предприеме още по-решителни действия срещу палестинците.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ще свика тази вечер своя съвет по сигурността, след края на молитвите за шабат, за да обсъди по-нататъшните мерки в отговор на нападението край синагогата. Израелската полиция въведе засилени мерки по сигурността.
Силите за сигурност навлязоха в квартала на 21-годишния палестинец, като задържаха за разпит 42-ма заподозрени, някои от семейството му и съседи.
Полицейският комисар Коби Шабтай е засилил мерките по реда и сигурността в целия град и е инструктирал полицаите да работят на 12-часови смени, се казва в изявление на полицията. В него се отправя призив към обществеността да използва откритата гореща телефонна линия, ако някой забележи нещо подозрително.
Нападението по-рано вчера, извършено когато жителите на града отбелязваха еврейския шабат, стана ден след като израелски военни убиха девет палестинци на Западния бряг, което предизвика ракетен обстрел от ивицата Газа и ответни израелски въздушни удари.
Въпреки че спокойствието изглежда се беше възвърнало след краткия обмен на огън между Израел и бунтовниците от Газа, напрежението в Йерусалим и на Западния бряг нарасна.
Предишното нападение отпреди два дни, най-смъртоносното единично нахлуване в окупираните територии от 2002 г. насам, последва един особено кървав месец, през който най-малко 30 палестинци - бунтовници и цивилни - бяха убити в сблъсъци с израелци на Западния бряг, отбелязва Асошиейтед прес.
Израел твърди, че повечето от загиналите са били бунтовници. Но са убити и младежи, които са протестирали срещу нахлуванията, както и други, които не са участвали в сблъсъците.
Според Израел целта на нападенията му е да разбие бунтовническите мрежи и да предотврати техни атаки. Палестинците твърдят, че тези нападения допълнително укрепват 55-годишната, безсрочна израелска окупация на Западния бряг, завладян наред с Източен Йерусалим и ивицата Газа във войната в Близкия изток през 1967 година.