Надявам се в скоро време да отворя музей на българското илюзионно изкуство. Това заяви за БТА в Плевен комедийният актьор Ненчо Илчев, който представи в съботния ден своето магическо шоу пред стотици деца и техните родители. Неговият илюзионен спектакъл бе със свободен вход на сцена „Панорама мол Плевен”.
Пред БТА Илчев призна, че от дете - около 13-годишен, се занимава с фокуси и вече на своите 50 години знае да прави много илюзии, с които да забавлява своите почитатели навсякъде в страната.
„Към това изкуство има голям интерес в България, винаги е имало, и се радвам, че млади хора продължават да се вълнуват от него. При мен идват момчета и момичета, които ми казват, че искат да се занимават с илюзионно изкуство. Търсят ме за помощ, и аз, когато мога, помагам. Зная какво е да ти помогнат, защото, когато бях малък съм получавал помощ от илюзионисти. Но това изкуство се развива днес в една друга посока - с навлизането на модерните технологии то придобива друг вид”, каза артистът.
Той разкри, че познава снахата на легендарния Факира Мити, който е родом от Плевен, баща на друга българска легенда – певецът и композитор Емил Димитров. Братът на изпълнителя - Юлиян, също е бил много известен илюзионист, но си е отишъл млад от този свят, посочи още Илчев пред БТА. Той разкри, че притежава голяма част от реквизита на Факира Мити. „Живот и здраве, надявам се в скоро време да отворя един музей на българското илюзионно изкуство и там хората да могат да видят наследство от великите български илюзионисти”, каза още Ненчо Илчев.
Актьорът илюзионист днес направи в Плевен много фокуси, с които впечатли фенове си. Десетолевка се превърна в двадесетолевка в неговите ръце, които представиха още много магически трикове.
Традицията ще продължи всяка събота на тази сцена в Плевен с безплатен вход, за да се показва изкуството и известни личности, каза за БТА Георги Стоянов, който е сред организаторите на културните събития.