Украинското външно министерство ще привика посланика на Унгария, за да се оплаче от "напълно неприемливо" изказване на премиера Виктор Орбан относно Украйна, предаде Ройтерс.
Въпросното изказване на Орбан бележи нов спад в отношенията между двете страни, отбелязва британската агенция. Унгария многократно критикува санкциите на ЕС срещу Русия, като посочваше, че те не са успели да отслабят значително Москва, а само създават риск от разрушаване на европейската икономика.
Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство, написа във "Фейсбук", че унгарският премиер е нарекъл пред журналисти Украйна ничия земя и я е сравнил с Афганистан.
"Подобни твърдения са напълно недопустими. Будапеща продължава да се движи по един обмислен курс, насочен към унищожаването на унгарско-украинските отношения", категоричен бе Николенко. "Унгарският посланик ще бъде привикан в украинското външно министерство за откровен разговор. Ние запазваме правото си да предприемем ответни мерки", допълни той.
По-рано днес Орбан заяви, че Унгария ще наложи вето на всякакви санкции на евросъюза срещу Русия, които засягат ядрената енергетика. Унгария разполага с построена от Русия атомна централа и планира да я разшири.