Случаят с побоя над Християн Пендиков, секретар на сдружението „Цар Борис Трети" в Охрид, е част от хибридната война срещу Северна Македония, каза в интервю за „Сутрешна преса” министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски, според когото „и биячите, и битият са от една група”.
„Това доказва тази хибридна война. Държавата реагира на всяко криминално действие и в нито един момент, нито един гражданин, независимо от национална, религиозна, политическа или друга принадлежност не може да бъде физически нападан и малтретиран. Държавата категорично ще се противопостави на това и ще предприеме същите мерки, каквито взема в случая. Въпреки че се опитват да ни кажат, че държавата не взема мерки за определена категория граждани и че не води ефективни разследвания, което не е вярно”, каза Спасовски.
Спасовски смята, че последните събития са „част от един по-мащабен сценарий, зад който стоят определени безотговорни политици”, които не желаят в региона да има добри отношения и че не само в Република Северна Македония, а във всички държави има сили, които се противопоставят на обединяването на Европа. 
По конкретния случай с побоя над Християн Пендиков, според Спасовски се разпространяват много фалшиви новини, а именно, че полицията или здравеопазването в страната не са реагирали. 
„Веднага след подадения сигнал (за побоя над Пендиков), полицаи отидоха в болницата, за да видят какво се случва, да вземат показания. В многопрофилната болница (в Охрид), са взети мерки за първоначалното обгрижване на пациента и отпътуването му до болницата по травматология „Свети Еразмо”. Македонската общественост трябва да знае това, за да не бъдем манипулирани поради липса на информация. Ясни са ми манипулациите, които се цели да бъдат направени отвън или отвътре. Нарушаването на междудържавните, на междуетническите отношения в страната няма да допринесе с нищо, това е политика за кратък срок”, каза Спасовски.
Според него и транспортирането на Пендиков за лечение в България е сценарий, „с който да се покаже грижа, а същото и по-добро може да се получи в институциите на Република Северна Македония”.
„Ние ще направим нашата част. Не трябва да се поддаваме на провокации от никоя страна, които ще нарушат нашите междудържавни отношения, които ще нарушат пътя ни към ЕС. Въпреки че смятам, че държавата трябва сериозно да реагира и да отговори на всяка провокация и обида към македонския народ и македонската държава”,  каза Спасовски.