Националният военноисторически музей (НВИМ) представя годишната изложба “Памет за бъдещето”. Тя ще бъде открита на 31 януари, от 16:00 ч. Това  съобщиха от НВИМ.
От културната институция обявиха, че след 2-годишно прекъсване заради пандемията от КОВИД-19, се подновява традицията в началото на всяка година да бъдат представяни част от най-любопитните експонати, дарени на НВИМ през предходните години. Сред тях са вещи на знакови за българската история личности, предоставени от техни наследници, както и артефакти, получени от структури на Министерството на отбраната. 
В изложбата са представени емблематични експонати като ръкописни записки на ген.-майор Георги Абаджиев, германска офицерска раница от Първата световна война, принадлежала на ген.-майор Марко Никифоров, саби на известната офицерска фамилия Кутинчеви, походна манерка от Балканската война и щик за пушка “Манлихер” на родоначалника на българската батална живопис Ярослав Вешин. В експозицията могат да бъдат видени и фотографии на офицера и политик Христо Калфов, сребърна мастилница, свещи и отличия на военния юрист и участник в Балканските и Първата световна война Любен Момиров и много други артефакти.
Съвременният облик на Българската армия е представен чрез ценни вещи и документи от участието на Въоръжените сили на Република България в операциите на НАТО в Афганистан, предоставени от ген.-лейтенант Любчо Тодоров, вещи, свързани с развитието на Военноморските сили – част от голямото дарение на вицеадмирал Митко Петев, летателен гащеризон и пилотски знаци на ген. Михо Михов, катапултна седалка, хермошлем, бронежилетки и друга техника и снаряжение, получени от военни формирования в страната.
На събитието ще бъдат връчени дарителски грамоти и билети за целогодишен безплатен достъп до Националния военноисторически музей и неговите филиали в знак на признателност към всички, които показват съпричастност към мисията да се съхрани българското историческо наследство за поколенията и благодарение на които обогатяваме разказа за нашето минало, посочиха от НВИМ.
В последното издание на изложбата преди пандемията - в началото на 2020 г., пред публиката са били представени близо 900 артефакта, сред които монета на цар Иван Александър, личният печат на граф Игнатиев – един от четиримата представители на Руската и Османската империя, подписали Санстефанския мирен договор, комплект с принадлежности за обозначаване на военни части и позиции на ген. Михаил Савов – военен министър в шест правителства и помощник-главнокомандващ на Българската армия в Първата балканска война. /ИРС