В резултат на процедури, осъществени с финансовата подкрепа на Общинския фонд за асистирана репродукция в Троян, са родени 16 деца. Само през 2022 г. с помощта на Фонда са проплакали три бебета. Това съобщи за БТА Бисерка Петрова, секретар на Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и член на комисията за асистирана репродукция в Троян.
Тя припомни, че Общинският фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Троян, е създаден с решение на Общинския съвет в Троян и работи вече десет години.
За периода от създаването си във Фонда са постъпили и са обработени общо 79 заявления за ползване на средства, одобрени и изплатени са 122 710 лева. От тях през 2022 година са изплатени 21 703 лева на единадесет семейни двойки с репродуктивни проблеми от община Троян.
Съгласно Правилника, на семейство или двойка с репродуктивни проблеми се отпускат средства в размер до 2000 лева на година.  Наблюдава се тенденция двойки, подали заявление за ползване на средства от фонда през предходна година, да подават отново документи за финансиране на процедури до постигане на положителен резултат, добави Петрова.