Специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак каза снощи в Прищина, че е започнал срещи с петте страни от ЕС, които не признават независимостта на Косово, за да ги убеди да приемат европейския план за Косово, предаде Танюг.
Лайчак каза за Клан Косова, че има позитивни послания от четири от петте страни, които виждат, че е важно "процесът да доведе до резултати".
"През последните два дни се срещнах с четири от петте страни, за да разговаряме за предложението. Срещнах се с министрите на външните работи на Испания, Словакия и Кипър, със специален представител на Гърция и ми предстои среща с румънския външен министър. Тези страни следят процеса много внимателно, защото въпросът за Косово и Сърбия е регионален въпрос", каза Лайчак.
Френско-германското предложение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, което е и план на ЕС, предвижда Косово да формира Съюз на сръбските общини, а Белград да престане на блокира присъединяването на Косово към международни институции, включително ООН.
Петте страни членки на ЕС, които не признават независимостта на Косово, са Испания, Словакия, Румъния, Гърция и Кипър.