На територията на видинския квартал „Нов път“ се провежда специализирана полицейска операция, съобщиха за БТА от МВР. Мащабната операция е на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и се извършва под надзора на Окръжната прокуратура (ОП) във Видин, каза за БТА прокурор Владислав Влашев, говорител на прокуратурата.
От рано сутринта е засилено полицейското присъствие в квартала, има униформени от ГДБОП, части на „Жандармерията“, представители на различни подразделения на МВР, видя репортер. По информация на БТА от полицейски източник акцията е срещу известна лихварска престъпна група, която действа в ромския квартал. Полицията е влязла в домовете на лихварите, които са известни във Видин и от години раздават кредити на безработни и малоимотни хора от ромския квартал срещу голяма лихва. Раздадените кредити са събирани често и чрез насилие. Към момента има информация за задържани лица и полицейската акция продължава.
Прокурор Влашев уточни, че в края на деня, след приключването на операцията ще има официална информация за резултатите.
За последната седмица това е втора мащабна полицейска операция на територията на Областната дирекция на МВР – Видин. На 20 януари бе проведена полицайска акция за противодействие на конвенционалната престъпност и профилактиране на активния криминален контингент в село Арчар. Тя завърши със задържането на две лица, образуване на три досъдебни производства и пет предварителни проверки, сочи справка на БТА в сайта на ОД на МВР -Видин. По време на акцията разследващите иззеха 45 кубика немаркирани дърва, канабис, 13 керамични предмета с белези на културно-исторически ценности и металотърсачи.
От началото на януари на територията на ОД на МВР-Видин са проведени четири специализирани полицейски операции за противодействие на престъпността в региона - на 7 и 8 януари в общините Брегово и Ново село, в с. Арчар на 20 януари и днес на територията на квартал „Нов път“ във Видин.