Русия засипа Украйна с ракети по време на сутрешния час пик, при което бе убит най-малко един човек в Киев и бе повредена важна инфраструктура в черноморската Одеска област, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.
Жителите на Киев се скриха в столичните метростанции по време на въздушната тревога, обявена на територията на цялата страна, преди Русия да започне поредната серия от въздушни атаки по електропреносната мрежа.
Ракетните атаки бяха предшествани от нощни атаки с дронове, ден след като Украйна си осигури обещания за доставки на тежки бойни танкове от Германия и САЩ, за да подсили войските си – ход, който разгневи Москва.
Говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат каза, че 6 изтребителя Ту-95 се излетели от арктическата Мурманска област в Северна Русия и са изстреляли ракети. Киевските власти казаха, че ПВО е свалила всичките над 15 руски ракети, изстреляни по столицата, но заплахата не е преминала и гражданите не трябва да напускат укритията.
Минути по-късно силни експлозии разтърсиха два квартала на Киев.
Градските власти съобщиха, че 55-годишен мъж е бил убит, а двама души са били ранени при поразяването на сгради извън жилищни райони в южната част на Киев.
Щети има също в централната Виницка област и на други места.
Вече има информация за два пострадали обекта от ключовата енергийна инфраструктура в Одеска област, съобщи в „Телеграм“ областната военна администрация.