Украинският олигарх Дмитро Фирташ, приближен на клана на сваления президент Виктор Янукович, беше арестуван тази нощ във Виена, съобщи австрийската осведомителна агенция АПА.

Австрийската полиция информира от своя страна за ареста без съпротива на "украинския гражданин Дмитро Ф. (48 г.)" в рамките на разследване на ФБР. Арестуваният е заподозрян в корупция и сформиране на криминална организация, отбелязва австрийската полиция, уточнявайки, че австрийският съд предприел действия "след неколкогодишно разследване на ФБР и заповед за арест от американски съд".

Дмитро Фирташ е изпратен в затвор в западната част на австрийската столица. Украинският милиардер, приближен до украинския президент Виктор Янукович, се разграничи от него в началото на протестите в Киев през декември 2013 г. Телевизия Интер, която е негова собственост, реши да даде думата на протестиращите от Майдана.

ЕС наложи санкции на украинските олигарси, приближени до Виктор Янукович. Те включваха замразяване на активи заради измами на Янукович, на бившия премиер Микола Азаров и на 16 бивши министри, бизнесмени и представители на украинските сили на реда.