Словакия не е готова да изпрати на Украйна своите танкове "Леопард", тъй като те заместват сега в словашките запаси бойните машини, които тя вече ѝ е изпратила на Украйна, предаде ДПА, като се позова на словашкия министър на отбраната Ярослав Над.
Споразумението, според което Германия ще достави на Словакия танкове "Леопард 2А4С", остава приложимо, каза Над днес за информационната агенция ТАСР.
Според договора един танк "Леопард" бе предоставен на Словакия миналия декември от тогавашния министър на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт, а още 14 танка ще бъдат доставени до края на тази година.
Доставката на тези танкове е част от така наречената система за кръгова размяна, ръководена от германското правителство, за индиректно предоставяне на оръжия на Украйна чрез съюзниците, припомня агенцията. Според тази система доставените от Германия танкове "Леопард" заместват бойните машини на пехотата, които Словакия вече е изпратила на Украйна. За да окаже допълнителна помощ на Украйна, Словакия е готова да обсъди и предоставянето на съветските танкове Т-72, но в замяна ще трябва да получи подходящ заместител на тези бойни машини, каза Над.
Танковете "Леопард" попълват мястото на бойните машини, които вече са изпратени на Украйна и затова те са необходими, добави той.