Община Плевен е инвестирала успешно за изпълнение на близо 20 крупни инфраструктурни проекта през 2022 г. Това сочи отчетът на кмета Георг Спартански, предоставен на БТА.
Чрез европрограма над 17,2 млн. лева са вложени за успешното модернизиране на градския тролейбусен транспорт. Доставени са 14 нови тролейбуса, две сервизни машини за ремонт на контактната мрежа, внедрени са електронна система за таксуване и система за видеонаблюдение. Вторият голям проект в областта на градския транспорт също е реализиран успешно. Чрез него са внедрени почти 18 милиона лева за електротранспорт, за 14 нови електрически автобуси и зарядни станции. С инвестиция от близо 3 милиона лева е завършен основният ремонт с мерки за енергийна ефективност на автогарата в Плевен.
В документа е посочено, че е изпълнен партньорският проект с Община Долна Митрополия за "Интегриран воден цикъл" на стойност общо 116 милиона лева, като са подменени канализационната и водопроводна мрежа на селата Ясен и Буковлък и е реконструирана пречиствателната станция за отпадни води, намалени са загубите на питейна вода.
През изминалата година както БТА писа, бе изпълнен проектът за закриване и рекултивация на старото общинско депо за битови отпадъци, за което бяха вложени над 11 милиона лева. Рекултивираната площ е 17,32 хектара. С близо 4 милиона лева бе изпълнен проект за осигуряване на устойчива градска среда в областния център. Създаден е туристически "Маршрут на паметта", съвместно с румънската община Турну Мъгуреле за парк "Гривица" и крепостта "Турну" с близо 3 милиона лева. Извършен е основен ремонт на подхода към Скобелев парк-музей.
От спортната инфраструктура чрез инвестираните над 400 00 лева са построени и обновени спортна площадка, баскетболно игрище, общинската зала за волейбол в спортен комплекс "Спартак". Очаква се в близко време да бъде завършена обновената общинска зала „Катя Попова”, за което бяха осигурени над 2,2 млн. лева.
Реконструкция на системата за улично осветление на Плевен бе реализирана за над 6 милиона лева.
За цялата област Плевен през миналата 2022 година са сключени 168 договора за финансиране на проекти с европейски средства на обща стойност близо 41 милиона лева, от които около 35 милиона лева са безвъзмездна помощ, показват данните на Областния информационен център (ОИЦ) в Плевен, предоставени на БТА.