Столичният кмет Йорданка Фандъкова определи решението от вчера на Министерския съвет (МС) за облекчаване на разходите на хората за пътуване в обществения и междуселищния транспорт като добра идея, която трябва да бъде обсъдена с държавата в детайли.
Много са въпросите ни към авторите на тази промяна, която е чудесна, насочена е към облекчаване разходите на хората, коментира пред журналисти Фандъкова и съобщи, че днес представители на общината ще бъдат на среща в транспортното министерство за обсъждане на детайлите по решението на МС. Идеята е да бъдат облекчени хората, като това да не става за сметка на градския транспорт, т.е. държава да поеме дофинансирането, което градският транспорт би загубил от една такава мярка, отбеляза Фандъкова.
Столичният кмет направи коментара си след участие в конференция в УАСГ, посветена на 25 години от създаването на столичното метро.
Вчера служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев съобщи пред журналисти, че от 1 февруари всички деца до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в обществения градски транспорт и междуселищния транспорт. Решението бе взето на заседанието на МС вчера. Мярката влиза в сила в началото на февруари, ще продължи до края на календарната година и ще засегне децата до 10-годишна възраст.
"Всички учащи ще пътуват със 70 на сто намаление, досега пътуваха с 20 на сто. Увеличихме и компенсациите за намалено пътуване за хората в пенсионна възраст от 20 на сто на 40 на сто", обяви още вицепремиерът Алексиев. "Бюджетът на мярката е 73 млн. лева. Те са осигурени главно от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас", допълни още той. Алексиев посочи още, че МС е увеличил с допълнителни 27 млн. лева компенсациите за т. нар. нерентабилни линии от междуселищния превоз, за да може всички пътници да имат достъп до необходимия им транспорт. 
(следва)