В последните дни на 2022 година община Павел баня е внесла проекти в остатъчните средства в Държавен фонд "Земеделие". Те целят ремонт на последния общински път, които е в лошо състояние, и изграждане на фотоволтаици на детските градини в общината. Това каза Йордана Енева, заместник-кмет на община Павел баня, която днес участва в конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще" в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Казанлък. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия.
От думите на Енева стана ясно, че местната администрация през годините се е възползвала максимално от извънбюджетното финансиране на Държавен фонд "Земеделие", а и всички кохезионни фондове.
Заместник-кметът подчерта, че вече се работи по проект "Грижа в дома в община Павел баня", който ще стартира на 1 март т.г. "Чрез него ние стигнахме до най-малкото село на община Павел баня - село Видин, което има  47 жители по постоянен адрес", обясни още Енева.
Проектът е насочен към оказване на подкрепа за пълноценно включване в икономическия и социалния живот на най-малко 78 възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания, чрез предприемане на адекватни иновативни мерки спрямо идентифицираните потребности на целевите групи. За реализиране на дейностите ще бъде назначен мобилен екип, който ще полага грижи за одобрените лица от целевата група, състоящ се от 13 домашни помощници и пет медицински лица. Предвиден е екип за управление на услугата, който включва управител на услугата, диспечер, социален работник и счетоводител. Проектът ще спомогне за осигуряване на подходяща социална закрила, преодоляване на социалното изключване, подобряване на достъпността и за социално приобщаване чрез подобряване на достъпа до интегрирани социални услуги.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".