Община град Добрич обяви VII Областен конкурс за рецитал „За да я има България“, посветен на Националния празник – 3 март, се съобщава в сайта на местната управа.
Конкурсът има за цел да популяризира българската литература, да пробуди националното самочувствие и да стимулира интереса на децата и младите хора към интерпретиране на произведения от български поети и писатели.
Право на участие имат деца и младежи от III група за задължителна предучилищна подготовка до XII клас. Те ще бъдат разпределени в четири възрастови групи. Участниците трябва да представят произведение по избор от българската поезия, проза или драматургия, посветено на България, нейните герои, природни красоти, забележителности, обичаи и традиции.
Жури от специалисти ще оценява дикцията, тематичната обвързаност, спазването на регламентираното време – до между четири и седем минути според възрастовата група, както и въздействието. Конкурсът ще се състои в два етапа. За първия участниците трябва да изпратят видеа на своите изпълнения до 17:00 часа на 15 февруари. Допуснатите до втория етап до 20 участника от всяка възрастова група ще се представят в Огледална зала „Нели Божкова“ на 25 февруари.
Крайните резултати ще бъдат обявени три дни по-късно на сайта и официалната Фейсбук страница на Община град Добрич. Най-умелият от всички рецитатори ще получи Специална награда на кмета на Общината. Отличия ще бъдат връчени и на тримата най-добри участници от всяка възрастова група. Предвидени са поощрителни награди.
Интересът към форума нараства с всяка изминала година, отчитат през 2020 г. от местната управа. Тогава участие в него взимат 632 деца. В V и VI издания, когато поради пандемичната обстановка конкурсът се провежда само чрез любителски видеа, участниците са съответно 481 и 566. 
Подробности за регламента ще намерите тук.