Писателят Георги Господинов разказа пред БТА историята как неговата книга „Времеубежище“ се появява в испанско-българска копродукция „Васил“, чиято премиера е на 27 януари.
„Знаете, че филмът е за лична история на режисьорката Авелина Прат, така че тя има свое лично отношение към България. И книгата, в този смисъл, я е развълнувала, и е показала тази България, която тя обича, без да я познава“, коментира авторът пред БТА.
По думите му, „Васил“ е много човешки филм, след който се чувстваш добре. „Много ми хареса филмът, много ми хареса работата на режисьорката. Това е дебютен филм. Също така, особено много ми хареса играта на Иван Бърнев. Мисля, че той прави една от най-големите си роли в този филм. Това е един филм, който, както стана дума и на премиерата, не се бои да разказва тихо и бавно една история в шумни времена“, каза Георги Господинов.
Книгата му „Времеубежище“ попада във филма, след обаждане от актьора Иван Бърнев, който изпълнява една от главните роли. „Той каза: „Във филма трябва да се появи една книга, която героят подарява. И те искат една българска книга. Книга, която е превеждана на езици, за да може да я прочете и режисьорката“. Подарих му „Времеубежище“ и „Физика на тъгата“, защото имаше превод на испански език. Сега, когато се запознах с режисьорката, интересното беше, че тя е прочела „Времеубежище“ на английски език, защото още не беше излязъл преводът на испански“, разказа писателят.
"Много е хубаво да се появяват български книги във филми и в Испания. Това е една голяма култура и аз много се учудих, че всъщност този филм е, може би, една от първите копродукции в продължение на последните трийсетина години поне", допълва Господинов.
Той съобщи, че в деня на българската премиера на „Васил“, „Времеубежище“ излиза на испански език. „Това е някаква случайност, разбира се, но е от хубавите случайности“, коментира той.
Както писа БТА, историята във „Васил“ е вдъхновена от реални събития и действително един ден режисьорката научава, че ексцентричният й баща е приютил български емигрант без документи в дома си. Това внася смут в семейството, тъй като никой не е чувал за България до този момент.
Във “Васил“ участват кинозвезди като Карра Елехалде, известен с ролята на един от героите от най-касовия досега испански филм “Испанска афера”, Сузи Санчес, известна от филмите на Алмодовар, любимката на Антонио Бандерас - Александра Хименес. Музиката е на Висент Барие, монтажът - на Хулиана Монтанйес, а оператор е Сантиаго Ракaх.