Японската корпорация "Тойота" (Toyota Motor Corp) обяви, че Акио Тойода ще се оттегли от поста президент и главен изпълнителен директор, за да поеме от 1 април функциите на председател на борда. Тойода ще предаде ръководството на най-големия автомобилен производител в Япония на Коджи Сато, досегашният президент на дъщерната луксозна марка "Лексъс" (Lexus), съобщи Ройтерс.
Настоящият председател Такеши Учиямада ще се откаже от поста, но ще остане в борда на компанията.
Въпросът кой ще поеме управлението на автомобилния гигант от Тойода, 66-годишният внук на основателя на компанията, все по-често беше във фокуса на инвеститорите. Прекарал повече от десетилетие начело на автомобилния производител, той го ръководи в период на интензивна промяна в автомобилната индустрия и нарастваща несигурност.
По време на пресконференция Тойода заяви, че неговият мандат начело на "Тойота" е започнал през 2009 г. с "криза след криза" - от ефектите на глобалната рецесия, през изтеглянията на автомобили на "Тойота" и проблеми с безопасността, до нарушените производствени процеси, последвали земетресението през 2011 г. в Северна Япония.
Тойода обясни избора на Сато за нов главен изпълнителен директор, като каза, че той е "работил усилено, за да научи философията на "Тойота".
Сато започва кариерата си в компанията през 1992 г. Издигайки се в корпоративната йерархия той става главен инженер на "Лексъс Интернешънъл" (Lexus International), луксозна автомобилна марка на "Тойота", през 2016 г. От 2020 г. е президент на "Лексъс" и на "Газоо Рейсинг Къмпъни" (Gazoo Racing Company), марката за моторни спортове на "Тойота". Година по-късно става и главен директор по брандирането на автомобилния концерн.