Областният управител на Добрич Здравко Здравков апелира добруджанци активно да участват в конкурса за послание, което да представи Добричка област в проекта „Пилон Рожен“, съобщават от администрацията. 
Желаещите могат да изпращат своите предложения на електронни адреси [email protected] или [email protected], както и в Центъра за услуги в сградата на областната управа, до 31 януари. Всяко послание трябва да съдържа до седем думи и да бъде придружено от името на участника и негов телефонен номер или имейл адрес.  
Постъпилите предложения ще бъдат разгледани от петчленно жури в състав: Добри Добрев – директор на Регионалния исторически музей, Камелия Койчева – заместник-директор по кандидатстудентска дейности и образователна политика в колежа към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Елена Христова – представител на Добричка област в Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето, Здравко Здравков – областен управител на Добрич, и представител на медиите в региона.
Авторът на посланието, което бъде избрано да представи областта в проекта „Пилон Рожен“, ще получи награда.
Здравков обяви началото на конкурса през декември 2022 г. във връзка със започналата на 1 ноември – Деня на народните будители, национална дарителска кампания под патронажа на президента Румен Радев – „България заслужава!“, за реализиране на проекта „Пилон Рожен“ – изграждане на 111-метров пилон, на който ще се извисява националният трибагреник.
Пилонът ще е най-високият в Европейския съюз и ще бъде поставен на Роженските поляни, на 1430 метра надморска височина. Диаметърът му ще бъде 3 метра при основата и 0,75 метра при върха, а знамето ще е с размери 25 на 40 метра. В основата на пилона, върху мраморна плоча, ще бъде изобразена картата на България с всички 28 области. Посланието от всяка област ще бъде гравирано в нейните очертания и ще остане за бъдещите поколения. 
Изборът на височината на пилон „Рожен“ не е случаен – 111 хил. квадратни километра е площта на България. Трите единици символизират пробуждането на духа, а през 2023 г., когато пилонът ще бъде издигнат, се навършват и 111 години от Освобождението на Родопите. Проектът, на който БТА е медиен партньор, ще бъде осъществен изцяло с дарения от българи в и извън пределите на страната ни.