Симфоничен оркестър - Сливен ще гостува по повод своя 90-и юбилеен сезон на фестивала "Софийски музикални седмици" в зала "България" на 27 май. Това каза в Пресклуба на БТА в Сливен директорът на Симфоничния оркестър Кремена Оксенкруг.
"За нас това е поредна стъпка към утвърждаването на българската музикална сцена като знаков и важен институт", посочи директорът на сливенската филхармония. "Ще се подготвим по най-добрия начин, за да се представим достойно."
От началото на 90-ия юбилеен музикален сезон на Симфоничния оркестър през 2022 година до момента бяха представени пет събития, припомни Оксенкруг. Те бяха разнородни, като за първи път имаше концерт с камерна музика, детско събитие и три симфонични концерта, които имаха голяма посещаемост и голям успех. "Оценката ми е много позитивна и от страна на публиката и сливенската общественост, както и от страна на музикантите, които са ни гости", коментира тя.
В началото на ноември м.г. Кремена Оксенкруг спечели наградата  "Кристална лира" от Съюза на музикалните и танцовите дейци в България за ярки постижения в изкуството. Отличието й бе в категорията „Награда на публиката" – признание за яркото й дарование, за талантливите сливенски симфоници и за успешния им творчески сезон.  Тя е номинирана и за наградата „Музикант на годината" на предаването „Алегро виваче" на програма „Хоризонт" към Българското национално радио.
Всички тези награди ни носят удовлетворение, но не ни главозамайват. За мен е важно да търсим по-голямо развитие, да работим над слабите си места.
Тази вечер 18:30 ч. в зала “Сливен” ще се състои първият за годината концерт на Симфоничния оркестър - "Зимна приказка". Публиката ще чуе виртуозния пианист Емануил Иванов под диригентската палка на вече познатия в града диригент Цанислав Петков. Те ще изпълнят Втори концерт за пиано, оп. 83 от Йоханес Брамс и Осмата, предпоследна симфония на Бетовен.