Вярвам, че прояви като днешната са прекрасна възможност да укрепим приятелските връзки между нашите народи, включително в областта на туризма - един от най-важните отрасли за българската икономика. Това заяви днес министърът на туризма д-р Илин Димитров на откриването на Международния бизнес и инвестиционен форум в Истанбул, организиран от Българската агенция за инвестиции (БАИ).
Турция е приоритетен наш партньор в сектора и значението на двустранните ни отношения ще става все по-осезаемо на фона на актуалните предизвикателства, каза Димитров, като добави, че в последните години е имало много ползотворни събития, на които са били изградени пълноценни контакти и са били обсъдени множество интересни предложения.
Предстои ни да проведем 4-а сесия на смесения българо-турски Комитет по туризъм отново в Истанбул след 2 седмици. Турция е в челната тройка на туристопотока на страната ни в последните години. Тази статистика ясно показва, че пазарът има много сериозна динамика, но е важно да се отчете, че все още съществува сериозен потенциал за развитие, каза Димитров.
Той съобщи, че от февруари България ще има туристически аташе в Турция.
Димитров благодари на посланик Ангел Чолаков за неговата лична отдаденост и усилия, които полага за популяризирането на България като туристическа дестинация на турския пазар.
Ярък пример за ползотворните действия на нашия дипломатически екип е предстоящото откриване на директна самолетна връзка между Истанбул и Пловдив. Друга прекрасна новина е изграждането на нов офис на БТА в Анкара, който със сигурност ще допринесе за това да работим в по-ползотворна информационна среда. Същевременно, той ще има важна роля и за установяването на нови културни връзки между нашите два приятелски народа, изтъкна министър Димитров.
Туризмът е отрасъл, който намира интеграция с множество други стопански сфери и аз съм изключително щастлив, че сме заедно тук с колегите Пулев ( бел.ред. министъра на иновациите и растежа Александър Пулев) и Меджидиев (бел. ред. министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев), посочи Димитров, като добави, че това е още едно доказателство за целенасочената държавна политика в посока цялостното развитие на двустранните ни отношения.