С елегантни творения, идеално скроени за дефилето висша мода на Жан Пол Готие в Париж, френският дизайнер Айдер Акерман напомни, че "ужасното дете" на модата е преди всичко един от най-добрите шивачи в историята, предаде Франс прес.
Черен фрак, тесни панталони, съчетани с класически обувки на високи токчета - първата визия е обобщаваща за колекцията, създадена от Акерман. Френският дизайнер е четвъртият гостуващ стилист, поканен от Жан Пол Готие да представи марката му, след като самият той се оттегли през 2020 г.
Моделите с чувствена походка следват бавно един след друг, като спират, за да покажат по-добре дрехата от всички ъгли. Нерядко в почти пълната тишина, в която преминава дефилето, се чуват възгласи "уау".
"Аурата около Готие е театър и понякога забравяме същността на неговата работа, която е толкова красива. Исках да преоткрия това, което ме докосна по време на модните ревюта на Жан Пол Готие", каза Айдер Акерман пред пресата.
Сред звездните гости на дефилето, дошли да поздравят Акерман зад кулисите, бяха Катрин Деньов, Карла Бруни, Тилда Суинтън.
Очакването преди ревюто е огромно. Всички са нетърпеливи да разберат какво ще се получи от сливането на две толкова различни вселени - на пламенния Жан Пол Готие с безгранично въображение и на майстора на чувствената изтънченост Айдер Акерман. Сред творенията му е червеният гащеризон с гол гръб, с който неговият приятел, актьорът Тимъти Шаламе, обра погледите на кинофестивала във Венеция. 
"Преди това сътрудничество никога не бих си помислил, че можем да смесим нашите светове до такава степен. Когато обаче прегледах архивите осъзнах, че общото между тях е много повече, отколкото си представях", споделя Акерман.  
Той не се връща към емблематичната за Жан Пол Готие широка блуза, тъй като работата му е "много повече от това", казва още Акерман. "Докосващо е, когато видите всички тези добре скроени костюми в архивите", допълва дизайнерът. 
Костюмите с изчистена линия са многобройни, с панталони или дълги разкроени поли. Бюстието с конусовидни гърди, увековечено от Мадона, е елегантно преобразено и се съчетава с панталони в цвят каки.
"Подходих към наследството на Жан Пол Готие с любов и удоволствие", споделя Айдер Акерман. "Моята амбиция беше да го направя щастлив. Ако той е горд и щастлив тази вечер, значи съм успял".
"Обожавам, обожавам, обожавам", казва на свой ред Жан Пол Готие.