Българският гражданин с инициали П.В. е признат за виновен от 12-членно федерално жури в щата Флорида, САЩ за това, че е участвал в престъпна група за рекламиране на визуални изображения на непълнолетни, показващи явно сексуално поведение, както и за тяхното разпространение, съобщиха от прокуратурата.
Според доказателствата, представени в процеса, 49-годишният мъж е бил администратор на интернет сайт, генериращ порнографско съдържание с участието на малолетни и непълнолетни лица. Предстои през април т.г. съдия от Федералния окръжен съд да се произнесе за размера на наказанието, което според местните закони е от 15 до 50 години затвор.
Българинът е задържан през ноември 2021 г. в България в хода на международна операция срещу разпространението на детска порнография с участието на Министерство на правосъдието на САЩ и Департамента по вътрешна сигурност на САЩ. По искане на американските власти той е екстрадиран в САЩ, където е разследван за извършените престъпления заедно с още петима души.
В хода на наказателния процес (на 19 януари 2023 г). във връзка с процесуалните действия, извършени на територията на България, и оказаната правна помощ е изслушан следователят от Национална следствена служба (НСлС) Чавдар Ангелов. От българска страна в разследването участва и Светослав Василев, ръководител на отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС.
В средата на ноември 2022 г., при акция на прокуратурата и МВР срещу разпространението на порнографски материали с участието на деца бяха задържани 13 души. Сред тях има пилот от гражданската авиация, айти специалисти, мотокарист, общ работник, шлосер, автомонтьор, оценител на недвижими имоти.