Сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич обсъди с еврокомисаря по разширяването и политиката на съседство Оливер Вархей реконструкцията на скоростната железопътна линия Ниш - Белград, за която ЕС ще предостави безвъзмездна помощ на стойност 600 милиона евро, предаде Танюг.
По този повод Весич повтори вчера в Брюксел, че това е най-големият грант, който Сърбия е получавала от ЕС.
„Тази железопътна линия ще ни позволи да продължим с високоскоростната железница, по която работим в момента до Суботица и Будапеща. На срещата представих още една възможност, която беше добре приета, а именно ЕС, заедно с нас, да участва в проекта за реконструкция на 588 км регионални жп линии“, каза Весич.
Той уточни, че това са жп линии, които трябва да бъдат напълно реконструирани и електрифицирани и добави, че е разговарял с еврокомисаря и за други проекти и други жп линии.
По думите му на срещите в Европейската комисия той е дал идеята за сформирането на европейско-сръбски съвместен комитет, в който да заседават представители на министерството на строителството, транспорта и инфраструктурата и представители на Комисията, като целта е да се ускори работата по транспортните проекти.