Един от основните приоритети на нашата държава и правителство е задълбочаването на стратегическия диалог с ключови партньори, сред които и Турция. Това заяви днес министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на откриването на Международния бизнес и инвестиционен форум в Истанбул, организиран от Българската агенция за инвестиции (БАИ). Той изтъкна, че налице е силна политическа воля и икономически предпоставки.
Преди месец бе подписано историческо споразумение след срещата на най-високо ниво между двамата президенти Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган. Това е доказателство за силната политическа воля. Министър Пулев изтъкна, че в делегацията на форума днес има трима български министри, седем кметове, представители на местната власт в ключови региони в България и водещи турски компании, като всичко това е допълнително доказателство за силната политическа воля за стратегически диалог.
Според министър Пулев Турция е ключов външнотърговски партньор на България, като на база износ се нарежда е топ 5 (над 2,5 млрд. евро за периода януари - ноември 2022 г.), като е отбелязан растеж от близо 33 процента спрямо 2021 г. На база внос Турция е  топ 3 партньор с над 4,3 млрд. евро (януари - ноември 2022 г.) с растеж от 55,4 на сто спрямо 2021 г., посочи министър Пулев. Имаме амбицията стокообменът да достигне 10 милиарда евро, допълни министърът.
Пулев изтъкна, че стокообменът между България и Турция за периода 2017-2021 е в размер на 22,8 милиарда евро, а директните турски инвестиции в България надхвърлят 1 милиард евро. Той посочи още, че над 2200 турски компании до момента са избрали България за предпочитано място за правене на бизнес, като сред тях са компании като "Алкомет" (Alcomet), "Теклас" (Teklas), "САРК" (Sark).
Чрез БАИ, организатор на този форум, сме определили за приоритетни 29 компании, които са получили допълнителни насърчителни мерки от държавата, каза още Пулев. Той съобщи, че турските инвеститори сd разкрили над 4300 работни места в България и каза, че на 16 февруари ще бъде организиран друг подобен форум.
Министър Пулев благодари на турските инвеститори, които активно работят в България.