Парламентарна комисия в Швейцария препоръча да се отмени закон, който забранява на държавите да реекспортират швейцарски бронирани машини, оръжия и други военни материали за Украйна за нейната защита срещу Русия, като настоява, че тази стъпка няма да накърни неутралитета на страната, съобщи Асошиейтед прес.
Комисията по политиката за сигурност към долната камара на швейцарския парламент гласува с 14 на 11 гласа вчера за разрешаване на изключение за реекспорт при случаи, свързани с употреба на сила, която нарушава международното право, каквото е нахлуването на Русия в Украйна преди 11 месеца.
Придържането към концепцията за неутралитет е залегнало в швейцарската конституция. Гласуването в комисията на Националния съвет е само малка първа крачка и далеч не е сигурно, че правителството ще разреши подобно изключение.
"Мнозинството от комисията смята, че Швейцария трябва да даде своя принос към европейската сигурност, което изисква по-значителна помощ за Украйна", заявиха от комисията. "То също така вярва, че предложените изменения спазват закона за неутралитета, тъй като няма да позволят директен износ на военни материали за конфликтни зони, а ще включват само декларации от страните, купуващи швейцарски военни материали, в които те се задължават да не извършват реекспорт".
От началото на войната през февруари миналата година Швейцария е изправена пред дебати, които често предизвикват разногласия за това в каква степен страната би искала и би могла да вземе отношение по конфликта в Украйна. Досега най-съществените й решения бяха свързани с това да застане зад Европейския съюз, когато става въпрос за икономически санкции, което само по себе си разедини швейцарската политика. Разрешенията за реекспорт на швейцарско оръжие за Украйна, да не говорим за директни доставки от Швейцария, не бяха обсъждани, припомня АП.