Почти една четвърт от нидерландците във възрастовата група между 18 и 40 години смятат Холокоста за мит или преувеличение. Това сочат резултатите от  социологическо проучване, проведено от организация, която се занимава с искове на оцелели от Холокоста срещу Германия, предаде ДПА.
Делът от 23 процента на отричащите Холокоста в тази възрастова група е по-висок, отколкото във всяка друга държава, където са провеждани идентични проучвания, е установила организацията "Конференция по исковете", създадена след Втората световна война.
Представителното проучване, което е проведено сред 2000 пълнолетни на възраст над 18 години, беше публикувано преди Деня в памет на Холокоста, който се отбелязва утре.
Много от анкетираните не са запознати с мащабите на Холокоста (54 процента), а 59 процента от респондентите под 40-годишна възраст не знаят, че са били избити 6 милиона евреи.
Близо 29 процента смятат, че са били убити едва 2 милиона или дори по-малко евреи, като този показател достига 37 процента при запитаните под 40-годишна възраст - милениълите и поколението Зет.
Проведеното в Нидерландия проучване показва ясно, че младите хора не познават историческите факти, каза Рюдигер Махло, представител на "Конференицята по исковете" в Германия.
"Знанията за Холокоста и познаването на Холокоста ерозират със скорост, която ни поразява. Най-големите ни страхове се оказаха оправдани", каза той.
"Конференцията по исковете" е създадена през 1951 г. като асоциация на еврейски организации, която се занимава с исковете на оцелели от Холокоста и техните потомци.
Базирана в Ню Йорк, организацията има клонове във Франкфурт, Виена и Тел Авив, посочва ДПА.