Софийската филхармония празнува тази вечер рождения ден на Моцарт. В концерта в зала "България" младежки поглед към гения дават диригентката Калина Василева и пианистът Ивайло Василев, информират от филхармонията.
В програмата са включени увертюрата към операта "Театралният директор", Концерта за пиано и оркестър №15 в си бемол мажор и симфония №35 "Хафнер" в ре мажор.
"Творбите на Моцарт във всички жанрове са образци на художествено съвършенство и новаторство. Съдбата на гениалния композитор е необичайна. Дете-чудо, славата го съпътства от най-ранна възраст. На четири години учи пиано и се опитва да композира, дори прави опит да напише концерт за две пиана, на шест – изнася концерти. В 35-годишен противоречив живот той е написал повече от 600 произведения, а името му до днес остава като символ на класическата музика", разказват от Софийската филхармония.
Калина Василева е родена в Шумен, в семейство на музиканти. Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков", в класа по флейта на проф. Лидия Ошавкова и продължава образованието си в Националната музикална академия, където се дипломира с две специалности: оперно-симфонично дирижиране (в класа на проф. Пламен Джуров и доц. Георги Патриков) и флейта (в класа на проф. Ошавкова).
Ивайло Василев започва да свири на пиано на седемгодишна възраст при Емилия Канева в НМУ, а от 2019 г. продължава обучението си под ръководството на проф. д-р Борислава Танева. На 14-годишна възраст има над 20 награди от международни конкурси. Бил е солист на двата национални симфонични оркестъра - Софийската филхармония и симфоничния оркестър на БНР. Изнасял е самостоятелни солови рецитали в София, Правец, Москва, Люксембург, Варшава. Ивайло Василев също композира, акомпанира и свири камерна музика.
/ДД