Конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“ ще се състои днес в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Казанлък. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия, а основната му цел е да предоставя информация на обществеността за политиката на сближаване, за ролята на различните заинтересовани страни при изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз (ЕС) както и да представи възможностите през програмен период 2021-2027 г.
Откриващата конференция по проекта се състоя в София на 1 декември 2022 г., в зала „Максим“ в БТА, а първата регионална конференция беше на 10 януари т. г. в Бургас. Местни форуми по темата имаше в Сливен, Ямбол и Стара Загора.
В конференцията в Казанлък ще вземат участие заместник-кметът на община Казанлък Лилия Цонкова, заместник-кметът на община Павел баня Йордана Енева, управителят на Областния информационен център в Стара Загора Радка Тилева, началникът на отдел ,,Инвестиционни проекти с външно финансиране“ в Община Казанлък инж. Кънчо Христов и председателят на сдружение „Бъдеще за децата“ Мария Гинева.
Акцент в конференцията ще бъдат перспективите и стратегиите за развитие на Югоизточен регион, част от който е и област Стара Загора. Във фокуса е кохезионната политика на ЕС през настоящия програмен период. Ще бъдат представени и добри практики и успешни проекти от предходния програмен период – 2014-2020 г. Целта на инициативата на БТА е да информира и да преведе на разбираем език институционалното говорене по темата.
Политиката на сближаване на ЕС има дългосрочни цели и включва инвестиции в национални и регионални програми с цел стимулиране на растежа, заетостта, социалната интеграция и по-доброто сътрудничество. Основната задача на кохезионната политика е преодоляване на различията в развитието на регионите. 
През следващия месец БТА ще представи добри практики и перспективи в Североизточния регион. На 1 февруари ще се състои регионалната конференция във Варна, след което предстоят местни конференции в Добрич, Шумен и Търговище.
През настоящата година инициативата „Европа в България: Общо бъдеще“ ще се реализира във всички областни градове в страната в шестте региона за планиране. Домакин и организатор на поредицата от събития е националната информационна агенция.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА „Европа в България: Общо бъдеще“.