Българската агенция за инвестиции (БАИ) организира днес Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул, на който ще бъдат представени възможностите за разширяване на бизнеса на турски компании в България.
Форумът ще бъде открит с встъпителни речи на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, министъра на туризма д-р Илин Димитров, Н. Пр. Ангел Чолаков – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Турция.
Във форума участва Богдан Богданов - изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, както и кметове на няколко български общини, сред които кметът на Добрич Йордан Йорданов, на Кърджали Хасан Азис, на Сливен Стефан Радев, кметът на Свищов Генчо Генчев, кметът на Видин Цветан Ценков.
В състава на българската делегация е и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.
На събитието се очаква да присъстват над 60 водещи турски компании от секторите автомобилостроене, машиностроене, здравеопазване и туризъм.
Заместник-министърът на промишлеността и технологиите на Турция д-р Четин Али Дьонмез представя турската страна, сред участниците са и Фикрет Индже, почетен председател на Българо-турската търговско-индустриална камара и мажоритарен собственик на "Алкомет" АД, Мустафа Зеки Саръбекир - председател на Турско-българския бизнес съвет, турски бизнесмени, развиващи бизнес в България в секторите автомобилостроене, машиностроене, здравеопазване и туризъм.
Панел, озаглавен "Най-добри практики и истории за успешни инвестиции в България", ще бъде модериран от Емрах Сазак, заместник-председател на Турско-българския бизнес съвет. 
Предвидени са две кръгли маси - "Възможности за сътрудничество между България и Турция в областта на автомобилостроенето и машиностроенето" и "Възможности за сътрудничество между България и Турция в областта на здравеопазването и балнеологията".
Утре, 27 януари, български бизнесмени и кметове ще посетят индустриални зони в Истанбул, като се планира да бъдат подписани два меморандума за сътрудничество.
Очаква се министър Пулев да проведе и двустранни срещи с потенциални турски инвеститори, както и с представители на най-големите индустриални зони в Турция, информират от пресцентъра на министерството на иновациите и растежа.
Организирани са също така двустранни срещи, на които ще бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество между България и Турция в секторите автомобилостроене, здравеопазване, туризъм и балнеология.
По данни на министерството на икономиката и индустрията през периода 01-06.2022 г. стокообменът на България с Турция е възлязъл на 3,794 млрд. евро. Износът на страната ни към Турция през периода е в размер на 1,459 млрд. евро, с което Турция заема пето място сред търговските партньори на България. Вносът е в размер на 2,334 млрд. евро, с което Турция се нарежда на трето място сред търговските партньори на България.