Военният научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" е изминал малко над 3900 морски мили за първите 30 дни от плаването си към българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" на о-в Ливингстън.
НИК 421 продължава да се движи в направление юг-югозапад покрай бреговете на Бразилия към втората междинна спирка от маршрута си – пристанищния град Мар дел Плата в Аржентина - точка, от която го делят още около 2000 мили. Там на борда му ще се качат учени от Българския антарктически институт начело с председателя им проф. Христо Пимпирев, както и учени от полярната програма на Испания.
Междувременно предпоследната група членове на 31-вата българска антарктическа експедиция, която ще се качи на кораба в Аржентина, в сряда отпътува от летището в София. В нея има четирима учени, но преобладават логистиците, тъй като предстои извършването на сериозна строителна дейност в българската база на Антарктида – трябва да се построи нова научна лаборатория.
НИК 421 пренася провизиите, строителните материали и оборудването за "Св. Климент Охридски". Корабът ще подпомогне полярната ни мисия, транспортирайки до острова хранителни припаси, цимент, фундаменти за строежи, сандвич-панели, пречиствателна станция, офис-контейнер и др.
Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".