Птица от вида Камъкообръщач, на която през август 2022 г. е поставен пръстен в района на делтата на Дунав, беше заснета четири месеца по-късно в Южна Африка, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес, позовавайки се на съобщение на Румънското орнитологично дружество.
Разстоянието от над 8000 километра, което птицата е прелетяла за 108 дни, е най-дългото известно разстояние, изминато от опръстенена птица от екипа на обсерваторията за птици в Аджиджя.
„Камъкообръщачът (Arenaria interpres), забелязан в района на Сакалин, делтата на река Дунав, в края на август миналата година от колегите от обсерваторията за птици в Аджиджя, беше заснет в Южна Африка, на полуостров Людериц в Намибия, на 17.12.2022 г. Според данните птицата е изминала не по-малко от 8042 километра за 108 дни. Това е най-дългото известно разстояние, изминато от птица, опръстенена от екипа на обсерваторията за птици в Аджиджя. Камъкообръщачът е блатна птица, която може да се наблюдава само при транзитното ѝ преминаване през Румъния. Птицата използва клюна си, за да преобръща камъни или морска трева в търсене на храна“,  написа Румънското орнитологично дружество в публикацията си във Фейсбук.
От обсерваторията за птици в Аджиджя съобщиха, че по време на експедицията, проведена през лятото на миналата година в района на Сакалин, са поставени пръстени на няколко птици от вида Камъкообръщач.
„Преди няколко дни получихме прекрасната новина, че екземпляр, опръстенен от нас на 31.08.2022 г., е заснет в Южна Африка - на полуостров Лудериц в Намибия на 17.12.2022 г.“, посочиха от обсерваторията за птици Аджиджя във Фейсбук.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)