Бизнес администрацията и правото са били най-популярните специалности сред студентите в Кипър през 2021 г. според инфографика за младите хора и образованието, публикувана от Статистическата служба на Кипър - Кистат - по повод Международния ден на образованието, отбелязан вчера. Това предаде за БТА кипърската агенция КНА.
Тези две специалности са предпочитани от над една трета (33,5%) от студентите-мъже и от 26,5% от студентките.
Следват специалности в областта на изкуствата и хуманитарните науки, предпочитани от 17,7% от студентките и от 7,1% от студентите-мъже.
Социалните науки, журналистиката и информацията са на трето място – популярни сред 14,9% от младите жени и сред  9,6% от младите мъже, изтъква инфографиката.
Инженерството, производството и строителството са по-популярни сред мъжете с 19,6% и само сред 6% от жените. Същевременно педагогиката е предпочитана специалност за 11,8% от жените и едва за 1,6% от мъжете.
Кистат отбелязва, че специалностите в областта на информационните и комуникационните технологии са предпочитани от 8,6% от мъжете и само от 2,4% от жените.
Специалностите в областта на здравеопазването и социалните грижи са предпочитани от 11,3% от жените в сравнение с 9,1% сред мъжете.
Данните се отнасят за млади хора на възраст 25-34 години, като мнозинството (58,2%), имат висше образование, 31,8% са със средно образовани, а 9,9% са с по-ниско образование.
(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)