Полският министър-председател Матеуш Моравецки похвали решението на Германия да изпрати танкове "Леопард" в Украйна, за да подпомогне отбраната на страната срещу Русия, предаде за БТА новинарската агенция ПАП.
След месеци на неохота днес германското правителство обяви, че ще достави бойни танкове „Леопард 2“ на Украйна.
Реагирайки на новината, Моравецки  в Tуитър благодари на германския канцлер Олаф Шолц за решението.
"Решението за изпращане на "Леопард"-и в Украйна е голяма стъпка към спирането на Русия. Заедно сме по-силни", гласеше неговият пост в Tуитър.
На първия етап Германия иска да достави на Украйна 14 танка „Леопард 2A6“ от запасите на Бундесвера, заяви днес говорителят на правителството Щефен Хебещрайт.
Според изявлението Берлин ще издаде и съответните разрешения на страните партньори, които искат бързо да доставят на Украйна танкове „Леопард 2“ от наличните в техните складове.
Днес полското външно министерство съобщи, че външните министри на Полша и Украйна Збигнев Рау и Дмитро Кулеба са обсъдили в телефонен разговор по-нататъшната военна помощ за Украйна и новите санкции срещу Русия.
Съобщавайки за разговора в Tуитър, Кулеба заяви, че е благодарил на Полша за дарението на нейните танкове "Леопард 2" за украинската армия. Кулеба подчерта, че полската инициатива е засилила формирането на международна коалиция от държави, желаещи да доставят танкове "Леопард" на Украйна.
Украинският външен министър също така заяви, че сега страната му ще се стреми да получи западни изтребители и ще предприеме действия за по-нататъшно налагане на санкции на Русия.
На 11 януари в украинския град Лвов президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че Полша ще предостави на Украйна една рота от своите танкове "Леопард 2" (10-14 машини). Дуда предложи също така създаването на коалиция от държави, които са готови да дарят на Украйна танкове "Леопард".
Оттогава насам Варшава се опитва да убеди Германия, която държи лиценза за износ на "Леопард“-ите, да позволи на други държави, включително Полша, да изпратят свои танкове в Украйна. 
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с полската агенция ПАП.)